Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

A fenntartható épületek többet érnek?

2012. február 21.
A fenntartható épületek többet érnek? Legújabb elemzésében a CBRE bemutatta Fenntarthatósági Jegyzékét (Sustainability Checklist), mely egyértelmű alapot teremthet ahhoz, hogy az értékbecslők a fenntartható épületek tulajdonságait és innovációit az ingatlanok értékéhez viszonyíthassák.

Mark Creamer, a CBRE európai értékbecslési és tanácsadási vezetője a jelentés kapcsán elmondta: „A fenntarthatóság és annak hangsúlyozása az ingatlanszektor fontos és természetes fejlődésének része. Szerepünk az, hogy az eszközök értékbecslésében hitelt érdemlően felmérjük a fenntarthatóság érdekében bevezetett újítások közvetlen hatásait – ez fontos mind a befektetők, mind az értékbecslők számára. A tényeken és bizonyítékokon alapuló megközelítés jelentősége egyértelmű – ezért alkottuk meg a Fenntarthatósági Jegyzéket, aminek bevezetése olyan viszonyítási alapul szolgál, amelyből a jövőbeni adatok megállapíthatóak.”

 

A „Fenntartható épületek értékbecslése” c. elemzés elfogadja azt, hogy a fenntarthatóság érdekében bevezetett újítások gazdasági hasznot hoznak, gyakran a lecsökkent üzemeltetési költségeken (pl. kisebb energiafogyasztás) keresztül.

A fenntarthatóság másik kiemelkedő hozadéka a szóban forgó épületek jelentősebb piacképessége, főleg az állami szektorban vagy a túlkínálat által jellemzett piacokon. Mindeddig, közvetlen bizonyítékok hiányában, a CBRE nem vezette be értékelési módszertanába a fenntarthatósági tényezőket és nem várja, hogy rövidtávon az épületek fenntarthatósági értékelése automatikusan megváltoztatja az ingatlanok értékét: mindennek bizonyítékokra kell épülnie. A rendszer megalapozására hozta létre a CBRE a Fenntarthatósági Jegyzéket, amit az ingatlan-értékbecslés mától fogva tartalmazni fog, és ami nagyjából 15 ezer, 100 milliárd font értékű európai kereskedelmi ingatlant érint.

Graham MacMillan, a CBRE magyarországi értékbecslési vezetője hozzátette: „A „zöld” épületek észrevehetően piacképesebbek a bérlők számára, hiszen ők nagyra értékelik az alacsonyabb üzemeltetési költségeket, ám még nem teljesen tisztázott, hogy ezek az előnyök hogyan járulnak hozzá a tőkeértékhez. A piacon mindenesetre elvárás, hogy az új, első osztályú épületek „zöld” jellemzőkkel is rendelkezzenek, bár arra még nincs bizonyíték, hogy ezzel bármi felár elérhető. A jelen piaci helyzetben a hagyományos jellemzők: a lokáció és a minőség maradnak a legfontosabbak - ám egy épület jó fundamentumokkal, fenntarthatósági jellemzőkkel kiegészülve kifejezetten jól eladható lehet. A jövőben viszont, ahogyan a piac fejlődik, és a kapcsolat egy eszköz fenntarthatósági jellemzői és értéke között számokban is jobban tetten érhető lesz, a befektetők és fejlesztők képesek lesznek előnyben részesíteni azt, ami a környezetet és saját érdeküket egyaránt szolgálja.”

Forrás: CBRE 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

Azon kevesek egyike ez a helyzet, amikor egy építési vállalkozót dicsérni lehet. Megbízható, pontos a határidővel és elfogadható áron dolgozik.

 Tóth Gábor

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya