Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

A jó ház nem feltétlenül drága

2012. február 14.
A jó ház nem feltétlenül drágaEnergiatudatosan építeni nem drága dolog. Semmivel sem drágább, mint nem energiatudatosan építeni. Nem feltétlenül a legújabb és legdrágább technológiák használatát jelenti, gyakran épp ellenkezőleg, a hagyományokra való odafigyelést.

 

 

 

 

Hagyomány és energiatudatosság

Energiatudatosan építeni nem jelenti azt, hogy feltétlenül tele kívánjuk szórni a tetőt vákuumcsöves napkollektorral, de még csak nem is azt, hogy a fűtés kizárólag geotermikus lehet. Az energiatudatosság egy tervezési szempontrendszer, ami mélyen gyökeredzik az egyes kultúrák építészeti múltjában és minden eltérő földrajzi adottságú embercsoportnak sajátja.

Energiatudatosan építenek Toscánában, ha vastag, tömör kőfalból építenek tagolt tömegeket, szűk nyílásokkal és mély árkádokkal, átriummal. Energiatudatosan építenek Svédországban, ha a zömök, kocka-formájú, könnyűszerkezetes ház déli falát üveg takarja a padlótól a mennyezetig. De energiatudatos a balaton-felvidéki háromszáz éves tornácos parasztház is. Amikor építették, akkor pedig még nem használták a passzív szolár fogalmát, de talán az üvegházhatás sem volt annyira a köztudatban.

Sok névvel szokták illetni ezt a tervezési metodikát, a lényeg azonban változatlan marad: energiát spórolni a fűtésen azzal, hogy jól / jó helyen hőszigetelem a falaimat (defenzív módszer) és energiát nyerni a napból, azzal, hogy télen besüt (szoláris módszer). Ha ház épül, akkor ezekhez a készülő épületszerkezetek önmagukban is nagy mértékben hozzá tudnak járulni. Hogy ez mégis hogyan lehetséges, ahhoz az alábbi pontok kívánnak segítséget nyújtani.

0. Egy építész jótanácsa a telekvásárlásnál

Az nem kerül pénzbe. Nem kerülhet pénzbe. A jó telek fontos, szinte az egyetlen pótolhatatlan eleme minden háznak. Hiszen míg az épület egyes szerkezetei: a nyílászárók, a tető héjalása és a terasz burkolata idővel szükségszerűen elavul és ezáltal cserére szorul, addig a hely maga megismételhetetlen. Eladni persze el lehet, de akkor kezdődik az egész elölről. Remélhetőleg egy építész jótanácsával.

De hogy mi is egy jó telek ismérve? A kérdés a jó közlekedésen, az abc közelségén és a szomszédok izoláltságán túl ugyancsak megér egy misét, amit itt most helyszűke miatt nem fogunk celebrálni.

1. A lehűlő felület és a térfogat aránya

Fűtési szezonban fontos szempont, hogy a belső fűtött térfogatunk minél kisebb külső felülettel érintkezzen. A két érték (A-lehülő felület, V-belső fűtött térfogat) közötti dimenziókülönbség okán az A/V aránynak elsősorban kis épületeknél – családi házak és kis társasházak léptékében van jelentősége. Minél kisebb, annál jobb. Az A/V-arány egy elég nyomós érv, hogy miért ne akarjunk túlságosan tagolt tömegű házat építeni.

2. A helyes tájolás

A déli napsütötte nappali és étkező, a jól megvilágított, de nem túlfűtött konyha, az ablakos fürdőszoba olyan egyszerű igények, amelyekkel lakáskeresés alkalmával már talán sokan találkoztak. Új ház tervezésénél helyiségeink helyes tájolása nem csak a szoláris hőnyereséget képes olyan módon megnövelni, hogy azok a fűtési hőigény nagy részét fedezni tudják. Az elv az egyes feltárásokat – garázskialakítás, gyalogos érkezés, terasz- és kertkapcsolat stb. – is jól szervezi.

3. Pufferzónás kialakítás

A tájolással összhangban a lakótereinket érdemes olyan módon szervezni, hogy azokat két oldalról megvédjük a környezet viszontagságaitól. Az északi oldalra helyezett mellékhelyiségek önmagukban is szigetelésként működhetnek, hiszen egy wc-ben vagy egy kamrában nem szükséges ugyanazt a hőmérsékletet biztosítani, mint egy nappaliban. Ha a déli oldalról – pl. egy étkező előtt – a ház tömegét egy télikerttel zárjuk le, úgy ott a naptérnek is nevezett helyiség – mint átmeneti tér – megszűri a kinti levegőt és előmelegítve juttatja tovább azt.

4. Árnyékolás

A nagy délre helyezett ablakok esetében nyáron gondoskodni kell az árnyékolásról. Ezzel és a megfelelő hőtároló tömeggel megspórolhatjuk a hűtési rendszer kiépítését és annak későbbi működtetési költségét.

Árnyékolás lehet a ház túllógó eresze, egy nagyméretű, jó arányú fedett terasz, vagy egy nagy diófa, aminek lombkoronája nyáron árnyékol, télen viszont – levelek hiányában – átengedi az alacsonyan sütő nap sugarait. Természetesen használhatunk árnyékoló zsalúziákat is, amik szabályozhatóságuk okán valamivel jobb hatásfokkal képesek működni. Ezek viszont nincsenek ingyen.

Ha a fenti négy pont mindegyikére helyes válasz születik, az önmagában is egyedi, és jól használható házat eredményez. Ami csak ott, csak azon a helyen tud jó ház lenni.

forrás: hg.hu, orszagalbum.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Azon kevesek egyike ez a helyzet, amikor egy építési vállalkozót dicsérni lehet. Megbízható, pontos a határidővel és elfogadható áron dolgozik.

 Tóth Gábor

Nyáry Tamás és csapata 2010-ben dolgozott nálunk (tereprendezés, udvar teljes térburkolása, stb.). Munkavégzésükre a szakszerűség és a pontosság volt jellemző. A munkálatok során felvetődött jobbító szándékú ötleteiket mindig diszkréten hozták a mi tudomásunkra. Lassan két éve élvezzük munkájuk gyümölcsét, de probléma még nem vetődött fel (minden olyan, mintha új lenne). Mindenkinek ajánlom a Nyáry-terv Kft. munkáját, szerintem nem fog csalódni.

Dr. Varga-Koritár György

Őszinte köszönet Neked és munkatársaidnak, amiért gyorsan, szakszerűen és nem utolsó sorban, nagyon szépen elvégeztétek a térkövezési munkákat családi házunknál. Olyan típusú rugalmassággal és - több árajánlat ismeretében - kedvező árral dolgozik a céged, ami sokak számára példamutató lehet.

Ismeretségi, baráti körben építési, stb. munkákra tiszta lelkiismerettel ajánlunk.

Sok sikert és jó egészséget!

Gálosiék