Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

A térkövezés és a kertépítés legfontosabb mellékszereplői

2012. március 26.
A térkövezés és a kertépítés legfontosabb mellékszereplőiA térburkolat nem egy-két évre szóló befektetés, ezért körültekintő tervezés után válasszuk ki a megfelelő vállalkozót a térkövezés kivitelezésére. A térkő - burkolatok különböző fajtái: kocsibeálló térkövezés, kerti út térkövezés, tipegő, lépcső térkövezés, járda térkövezés, kerti tűzrakó hely, szalonnasütő kikövezése, parkoló kövezés

Térkövezés folyamatai:
- a térkövezés megtervezése, egyeztetés, térkő anyagszükséglet kalkulálása,
- a térkő és az egyéb szükséges anyagok beszerzése
- terep elrendezése, kialakítása, a térburkolásra váró terület kijelölése
- a kijelölt területen kialakítjuk a térkő alapját: a tükröt

 

A tükör mélysége nagyban függ a terület kihasználtságától is.  Térburkolásnál a szintezés után a karók kijelölésével tudjuk, hogy hol lesz a térkő teteje, felső felülete.

Ezután a térkövezés szegélykő lerakása történik beton ágyba, ami 5-10 cm is lehet. Építhetünk belőle lépcsőt is. Szegélykő lehet méteres hosszúságú, 5cm vastag, 20-25 cm magas, szürke vagy színes. (az 50 cm hosszú szegélyt hívjuk "kerti szegélynek", amit használhatunk térelválasztónak a kert és viacolor felület között.  A térkő lehet 4-, 8-, vagy 10 cm vastag, szürke, színes, kocka, tégla alakú stb.

 

A kertépítés legfontosabb mellékszereplői:

Egy szép kertben az apró részleteknek éppen akkora jelentőségük van, mint a látványos elemeknek. A színes növények, a puha gyep, a pontos öntözőrendszer, a kerti világítás és a látványos térburkolathoz képest a virágtartók, a szegélykövek és a rézsűkövek bár az esztétikai egész kis pixeljei, a tökéletes összhatás mégsem valósulhat meg nélkülük.

A térburkolatok és a gyephézagos elemekbők készült burkolatok esztétikus lezárásához elengedhetetlenek a szegélykövek, amikből számos változat megtalálható a gyártók kínálatában. A süllyesztett és "K" alakú elemektől kezdve a kerti, a térburkoló és a kiemelt útszegélykövön át egészen a folyóka- és sorszegélykőig minden burkolati kialakításra találni megoldást.

 

Az időtálló és szép burkolathoz azonban rendkívül fontos, hogy a helyes típus kiválasztása után a szegélyköveket pontosan építsék be, mert ezek akadályozzák meg a már lefektetett térkövek elmozdulását.

A szegélykövek lehetnek kiemeltek vagy süllyesztettek, ahhoz azonban, hogy megfelelő oldaltámaszt biztosítsanak, a burkolóköveknél mindenképpen mélyebbre kell nyúlniuk, ezért leggyakrabban betonba építve rögzítik.

Azonban nem csak a szegélykövek tipológiája mutat széles választékot, a beton virágtartók kínálatára sem lehet panasz: kehely, csésze, tál, hatszög, hasáb és dézsa alakú, és számtalan izgalmas színű, természetes kőörleménnyel színezett beton virágtartó közül lehet választani. A jó minőségű termékek fagy- és UV állóak, stabilak és hosszú élettartamúak.

  Túl a virágtartókon a növények rendezett és szabályos kiültetésének egy további módját adják a rézsükövek, amelyek a növényekkel beültethető zaj- és szélvédő falak építésére, dombhajlatok, lejtők megerősítésére, lépcsők kialakítására szolgáló elemek. A rézsüfal stabilitását a növények gyökérzete is előnyösen befolyásolja. A rézsűfal kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az alacsonyabb, az 1 méter magasságot nem meghaladó, illetve kötött talajra épülő rézsűfalak esetében az elemeket egy kellően tömörített, 10-15 cm vastag zúzott kőből készült teherbíró rétegre kell helyezni. Az 1 méternél magasabb vagy szemcsés talaj esetén beton sávalap készítése indokolt, melyre az első sort cementhabarcsba kell elhelyezni, 1,5 méternél magasabb rézsűfal készítésénél statikus tervező véleményét kell kikérni.

Érdemes a térburkoló kövek és a kerti díszítőelemek kiválasztásánál tapasztalt szakember véleményét kikérni.

forrás: hg.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

 

 Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Kisebb javításokat végeztek a Nyáry-terv Kft. szakemberei a lakásomban, és teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával. A megbeszélt időben pontosan megjelentek, a szükséges alkatrészeket beszerezték, a szereléseket gyorsan, precízen elvégezték, és még a munkadíj is baráti volt. Legközelebb is a Nyáry-terv Kft-t hívom, ha szükségem lesz gyors, szakszerű munkavégzésre.

Dr. Hirschl Erna

Nyáry Tamás és csapata 2010-ben dolgozott nálunk (tereprendezés, udvar teljes térburkolása, stb.). Munkavégzésükre a szakszerűség és a pontosság volt jellemző. A munkálatok során felvetődött jobbító szándékú ötleteiket mindig diszkréten hozták a mi tudomásunkra. Lassan két éve élvezzük munkájuk gyümölcsét, de probléma még nem vetődött fel (minden olyan, mintha új lenne). Mindenkinek ajánlom a Nyáry-terv Kft. munkáját, szerintem nem fog csalódni.

Dr. Varga-Koritár György

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya