Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

A térkövezés és a kertépítés legfontosabb mellékszereplői

2012. március 26.
A térkövezés és a kertépítés legfontosabb mellékszereplőiA térburkolat nem egy-két évre szóló befektetés, ezért körültekintő tervezés után válasszuk ki a megfelelő vállalkozót a térkövezés kivitelezésére. A térkő - burkolatok különböző fajtái: kocsibeálló térkövezés, kerti út térkövezés, tipegő, lépcső térkövezés, járda térkövezés, kerti tűzrakó hely, szalonnasütő kikövezése, parkoló kövezés

Térkövezés folyamatai:
- a térkövezés megtervezése, egyeztetés, térkő anyagszükséglet kalkulálása,
- a térkő és az egyéb szükséges anyagok beszerzése
- terep elrendezése, kialakítása, a térburkolásra váró terület kijelölése
- a kijelölt területen kialakítjuk a térkő alapját: a tükröt

 

A tükör mélysége nagyban függ a terület kihasználtságától is.  Térburkolásnál a szintezés után a karók kijelölésével tudjuk, hogy hol lesz a térkő teteje, felső felülete.

Ezután a térkövezés szegélykő lerakása történik beton ágyba, ami 5-10 cm is lehet. Építhetünk belőle lépcsőt is. Szegélykő lehet méteres hosszúságú, 5cm vastag, 20-25 cm magas, szürke vagy színes. (az 50 cm hosszú szegélyt hívjuk "kerti szegélynek", amit használhatunk térelválasztónak a kert és viacolor felület között.  A térkő lehet 4-, 8-, vagy 10 cm vastag, szürke, színes, kocka, tégla alakú stb.

 

A kertépítés legfontosabb mellékszereplői:

Egy szép kertben az apró részleteknek éppen akkora jelentőségük van, mint a látványos elemeknek. A színes növények, a puha gyep, a pontos öntözőrendszer, a kerti világítás és a látványos térburkolathoz képest a virágtartók, a szegélykövek és a rézsűkövek bár az esztétikai egész kis pixeljei, a tökéletes összhatás mégsem valósulhat meg nélkülük.

A térburkolatok és a gyephézagos elemekbők készült burkolatok esztétikus lezárásához elengedhetetlenek a szegélykövek, amikből számos változat megtalálható a gyártók kínálatában. A süllyesztett és "K" alakú elemektől kezdve a kerti, a térburkoló és a kiemelt útszegélykövön át egészen a folyóka- és sorszegélykőig minden burkolati kialakításra találni megoldást.

 

Az időtálló és szép burkolathoz azonban rendkívül fontos, hogy a helyes típus kiválasztása után a szegélyköveket pontosan építsék be, mert ezek akadályozzák meg a már lefektetett térkövek elmozdulását.

A szegélykövek lehetnek kiemeltek vagy süllyesztettek, ahhoz azonban, hogy megfelelő oldaltámaszt biztosítsanak, a burkolóköveknél mindenképpen mélyebbre kell nyúlniuk, ezért leggyakrabban betonba építve rögzítik.

Azonban nem csak a szegélykövek tipológiája mutat széles választékot, a beton virágtartók kínálatára sem lehet panasz: kehely, csésze, tál, hatszög, hasáb és dézsa alakú, és számtalan izgalmas színű, természetes kőörleménnyel színezett beton virágtartó közül lehet választani. A jó minőségű termékek fagy- és UV állóak, stabilak és hosszú élettartamúak.

  Túl a virágtartókon a növények rendezett és szabályos kiültetésének egy további módját adják a rézsükövek, amelyek a növényekkel beültethető zaj- és szélvédő falak építésére, dombhajlatok, lejtők megerősítésére, lépcsők kialakítására szolgáló elemek. A rézsüfal stabilitását a növények gyökérzete is előnyösen befolyásolja. A rézsűfal kialakításakor figyelembe kell venni, hogy az alacsonyabb, az 1 méter magasságot nem meghaladó, illetve kötött talajra épülő rézsűfalak esetében az elemeket egy kellően tömörített, 10-15 cm vastag zúzott kőből készült teherbíró rétegre kell helyezni. Az 1 méternél magasabb vagy szemcsés talaj esetén beton sávalap készítése indokolt, melyre az első sort cementhabarcsba kell elhelyezni, 1,5 méternél magasabb rézsűfal készítésénél statikus tervező véleményét kell kikérni.

Érdemes a térburkoló kövek és a kerti díszítőelemek kiválasztásánál tapasztalt szakember véleményét kikérni.

forrás: hg.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Én magam már túl vagyok egy családi ház teljes körű felújításán, amit ott átéltem, arról könyvet lehetne írni. Szörnyű volt.  

Az irodám felújítását már a Nyáry-terv Kft.-re bíztam. Igazából csak az tudja értékelni a minőségi, jó tanácsokkal teli, lelkiismeretes munkát, aki megtapasztalta, a magyar valóságot (nincs szaktudás, nincs morál, nincs becsület, de kifogás az mindig van.. ja és nagy kárt tudnak csinálni…)

Úgy látom, Nyáry Tamás tud szakemberként az ügyfél fejével gondolkodni. Nagy hangsúlyt helyez a szakemberek kiválasztására. Folyamatosan kontrollálja és irányítja a munkát, ami nagyon fontos. Jó hogy van egy cég, akit bátran ajánlhatok bárkinek.

Pesti Balázs

Azon kevesek egyike ez a helyzet, amikor egy építési vállalkozót dicsérni lehet. Megbízható, pontos a határidővel és elfogadható áron dolgozik.

 Tóth Gábor

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György