Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Egy igazi károkozó: a hőhíd

2013. január 08.
Egy igazi károkozó: a hőhídMire érdemes odafigyelni a különböző épületszerkezetek hőszigetelésénél? Elvárás a fokozott hőszigetelő hatás, a minimális hőveszteség, a hőhídmentesség, valamint az épület légtömörsége.

Az alacsony energiafogyasztású épület jellemzői:
• fokozott hőszigeteltségű épületszerkezetek (beleértve a nyílászárókat is),
• megfelelő légtömörség,
• korszerű épületgépészet (fűtési rendszer, gépi szellőztetés stb).

 Hőhíd = hőveszteség + penészesedés

A kedvezőtlen tájolású épület és nyílászáró(k), a bonyolult épület- és tetőforma negatívan befolyásolja házunk energiamérlegét, vagyis törekedni kellene az egyszerű, kompakt épületformára. Elvárás a fokozott hőszigetelő hatás, a minimális hőveszteség, a hőhídmentesség, és az épület légtömörsége.


A hőhidakon nemcsak hőveszteséggel kell számolnunk, de előfordulásuk sokszor együtt jár penészesedéssel, korhadással, illetve egyéb épületkárokkal. A hőhidak hőfotók segítségével jól szemléltethetőek. Hőhidat okoznak a hőszigetelés nélküli koszorúk, a vasbeton pillérek, oszlopok, sőt egy kinyúló vasbeton erkélylemez is, mivel a vasbeton mintegy 10-szer rosszabb hőszigetelési értékkel rendelkezik, mint egy korszerű tégla.

 Nyílászárók, homlokzat

A nyílászárók méretének, típusának kiválasztására is érdemes nagy gondot fordítani, mert a legkorszerűbb nyílászáró hőszigetelő hatása is harmada egy 38 cm vastag, 10 cm kiegészítő hőszigeteléssel ellátott téglafalénak. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a hőszigetelő anyag a tégláénál is 4-szer jobb hőszigetelési paraméterekkel bír, vagyis 10 cm szigetelés jobban hőszigetel, mint a 38 cm-es tégla.) Északi oldalon a nagyméretű nyílászárók jelentős hőveszteséget okoznak, míg a déli tájolásúak szoláris nyereséget hoznak. Homlokzati hőszigetelésünk hőhídmentességét tovább javíthatjuk, ha lépcsős élképzésű lapokat használunk. Jelentős energiamegtakarításhoz minimálisan 10-12 cm vastag kiegészítő hőszigetelés szükséges (függően a falazattól, épületformától).

 Tetők, padlók

A tetők hőszigetelésénél is fokozott figyelmet kell fordítanunk a hőhídmentességre. A hagyományos fa tartószerkezetű magastetőknél a szarufa okozhatja a legnagyobb hőhidat, hiszen akár 8-szor gyengébben hőszigetel, mint a közeikbe tett hőszigetelő anyag. A hőhidasság elkerülhető, ha a hőszigetelést a szarufák fölé helyezzük el, így egy összefüggő, megszakítások nélküli, homogén réteget érhetünk el, hasonlóan a homlokzati hőszigeteléshez. Ebben az esetben is célszerű élképzéssel ellátott táblákat használni. Jelentősen tompíthatóak a hőhídhatások, ha két- vagy többrétegű hőszigetelést alkalmazunk (hőszigetelés a szarufák felett, között, alatt).


Épületfizikai elvekből következően a tetők hőszigeteltségének 30-40%-kal kell meghaladnia a homlokzatokét. Számszerűsíve: a már említett 10-12 cm kiegészítő hőszigeteléssel rendelkező, 38 cm vastag falazatú épületünk tetőszerkezetébe a szarufák felett 16 cm poliuretán, vagy a szarufák közé és alá 30-35 cm szálas szigetelést kell beépíteni.


A padlók hőszigetelése sokszor háttérbe szorul, pedig a fenti „mintaépület” esetében minimálisan 8-10 cm vastag hőszigetelés alkalmazása várható el. Energiatakarékos épületek külső határoló felületeinél homogén, teljesen körülölelő, egybefüggő hőszigetelő réteg (köpeny) kialakítása a cél (hőburok). Hasonlóképp kell eljárnunk a párazárás kérdésében is, ahol óvakodnunk kell minden apró réstől, megszakítástól, különben akár 10 százalékos hőveszteséggel is számolhatunk. 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György

Én magam már túl vagyok egy családi ház teljes körű felújításán, amit ott átéltem, arról könyvet lehetne írni. Szörnyű volt.  

Az irodám felújítását már a Nyáry-terv Kft.-re bíztam. Igazából csak az tudja értékelni a minőségi, jó tanácsokkal teli, lelkiismeretes munkát, aki megtapasztalta, a magyar valóságot (nincs szaktudás, nincs morál, nincs becsület, de kifogás az mindig van.. ja és nagy kárt tudnak csinálni…)

Úgy látom, Nyáry Tamás tud szakemberként az ügyfél fejével gondolkodni. Nagy hangsúlyt helyez a szakemberek kiválasztására. Folyamatosan kontrollálja és irányítja a munkát, ami nagyon fontos. Jó hogy van egy cég, akit bátran ajánlhatok bárkinek.

Pesti Balázs

Remek az oldal, átlátható és értelmezhető.

Gombos Sándor