Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Egy igazi károkozó: a hőhíd

2013. január 08.
Egy igazi károkozó: a hőhídMire érdemes odafigyelni a különböző épületszerkezetek hőszigetelésénél? Elvárás a fokozott hőszigetelő hatás, a minimális hőveszteség, a hőhídmentesség, valamint az épület légtömörsége.

Az alacsony energiafogyasztású épület jellemzői:
• fokozott hőszigeteltségű épületszerkezetek (beleértve a nyílászárókat is),
• megfelelő légtömörség,
• korszerű épületgépészet (fűtési rendszer, gépi szellőztetés stb).

 Hőhíd = hőveszteség + penészesedés

A kedvezőtlen tájolású épület és nyílászáró(k), a bonyolult épület- és tetőforma negatívan befolyásolja házunk energiamérlegét, vagyis törekedni kellene az egyszerű, kompakt épületformára. Elvárás a fokozott hőszigetelő hatás, a minimális hőveszteség, a hőhídmentesség, és az épület légtömörsége.


A hőhidakon nemcsak hőveszteséggel kell számolnunk, de előfordulásuk sokszor együtt jár penészesedéssel, korhadással, illetve egyéb épületkárokkal. A hőhidak hőfotók segítségével jól szemléltethetőek. Hőhidat okoznak a hőszigetelés nélküli koszorúk, a vasbeton pillérek, oszlopok, sőt egy kinyúló vasbeton erkélylemez is, mivel a vasbeton mintegy 10-szer rosszabb hőszigetelési értékkel rendelkezik, mint egy korszerű tégla.

 Nyílászárók, homlokzat

A nyílászárók méretének, típusának kiválasztására is érdemes nagy gondot fordítani, mert a legkorszerűbb nyílászáró hőszigetelő hatása is harmada egy 38 cm vastag, 10 cm kiegészítő hőszigeteléssel ellátott téglafalénak. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a hőszigetelő anyag a tégláénál is 4-szer jobb hőszigetelési paraméterekkel bír, vagyis 10 cm szigetelés jobban hőszigetel, mint a 38 cm-es tégla.) Északi oldalon a nagyméretű nyílászárók jelentős hőveszteséget okoznak, míg a déli tájolásúak szoláris nyereséget hoznak. Homlokzati hőszigetelésünk hőhídmentességét tovább javíthatjuk, ha lépcsős élképzésű lapokat használunk. Jelentős energiamegtakarításhoz minimálisan 10-12 cm vastag kiegészítő hőszigetelés szükséges (függően a falazattól, épületformától).

 Tetők, padlók

A tetők hőszigetelésénél is fokozott figyelmet kell fordítanunk a hőhídmentességre. A hagyományos fa tartószerkezetű magastetőknél a szarufa okozhatja a legnagyobb hőhidat, hiszen akár 8-szor gyengébben hőszigetel, mint a közeikbe tett hőszigetelő anyag. A hőhidasság elkerülhető, ha a hőszigetelést a szarufák fölé helyezzük el, így egy összefüggő, megszakítások nélküli, homogén réteget érhetünk el, hasonlóan a homlokzati hőszigeteléshez. Ebben az esetben is célszerű élképzéssel ellátott táblákat használni. Jelentősen tompíthatóak a hőhídhatások, ha két- vagy többrétegű hőszigetelést alkalmazunk (hőszigetelés a szarufák felett, között, alatt).


Épületfizikai elvekből következően a tetők hőszigeteltségének 30-40%-kal kell meghaladnia a homlokzatokét. Számszerűsíve: a már említett 10-12 cm kiegészítő hőszigeteléssel rendelkező, 38 cm vastag falazatú épületünk tetőszerkezetébe a szarufák felett 16 cm poliuretán, vagy a szarufák közé és alá 30-35 cm szálas szigetelést kell beépíteni.


A padlók hőszigetelése sokszor háttérbe szorul, pedig a fenti „mintaépület” esetében minimálisan 8-10 cm vastag hőszigetelés alkalmazása várható el. Energiatakarékos épületek külső határoló felületeinél homogén, teljesen körülölelő, egybefüggő hőszigetelő réteg (köpeny) kialakítása a cél (hőburok). Hasonlóképp kell eljárnunk a párazárás kérdésében is, ahol óvakodnunk kell minden apró réstől, megszakítástól, különben akár 10 százalékos hőveszteséggel is számolhatunk. 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya

 

Remek az oldal, átlátható és értelmezhető.

Gombos Sándor

A Nyáry-terv Kft-t kértük fel családi házunk egy részének és a hozzá tartozó kert, udvar teljes egészének felújítási munkáinak elvégzésére.

A cégtulajdonos, Nyáry Tamás szaktudásával, maximalizmusával a munkát végző csapat precizitása párosul. Ideális, praktikus, adott esetben pénztárcakímélő megoldások keresése (nincs lehetetlen!), segítőkész hozzáállás (bármit elintéznek, beszereznek, mintát hoznak), a nap végén tisztán hagyott munkahely jellemzi a céget és az ott dolgozókat.

Ezúttal öröm volt számunkra a felújítás, és nagyon élvezzük a végeredményt.

Lábán család  (Pécs, 2014. július)