Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Hőségben is tégla

2012. április 10.
Hőségben is téglaA házak falát természetesen a téglán kívül más építőanyagokból is meg lehet építeni. A kérdés az, hogy ezek mennyire felelnek meg a benne lakók igényeinek, valamint Magyarország építési viszonyainak. A legfontosabb kritérium az, hogy a lakás fala jó hang-és hőszigetelő; nyáron ne melegedjen fel gyorsan, télen pedig tartsa meg a fűtési hőmérsékletet; legyen tartós, hiszen több generáció számára építkezünk; nyújtson a lakói számára biztonságos és egészséges otthont.

Ezeknek a kritériumoknak a magyarországi viszonyok között a tégla felel meg a legjobban, amely télen fűt, nyáron hűt, könnyen alakítható, egészséges lakóklímát biztosít. A falazat kiválasztása felelősségteljes döntés. Nálunk télen hideg, nyáron pedig nagyon meleg van. Léteznek ugyan olyan építési technológiák, amelyek jobb hőszigetelő képességű falazatot eredményeznek, de olyan anyag amely a hőtároló képessége által a fűtés melegét megőrizné, nincs. A tégla kiváló hőtároló képességét a porózus anyagszerkezetének és vastagságának köszönheti. Léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagok, de ez a tulajdonság nem párosul a rendkívül fontos hőtárolási képességgel. Hőfizikai szempontból a hőszigetelés és a hőtárolás kérdései együtt fontosak.

 

 Az égetett vázkerámia falazó elemek ellentétben a homogén kialakítású falazó anyagokkal, optimálisan egyesítik a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos igényeket. A korszerű égetett agyag falazó elemek speciálisan kialakított üregszerkezetük révén felveszik a versenyt a kimondottan hőszigetelési célból kifejlesztett újszerű falazó anyagokkal. Nemcsak a hőszigetelést kell vizsgálni, hanem ha a hőtárolás kérdését nézzük, akkor még meggyőzőbb   az égetett agyag falazó elemek előnye, mivel a hőtárolás képessége egyértelműen a falszerkezet tömegével függ össze. A falazat hőtárolási képessége a gazdaságosság és lakóérzet szempontjából a legfontosabb tulajdonság.  

Tartószerkezetileg általában a tömör, vagy mennél tömörebb anyagok a leginkább jól terhelhetőek, bár ezek a legkevésbé hőszigetelők, de tömegüknél fogva jó hangszigetelők. Valamennyi többi falazó-elem vagy anyagában pórusos, a pórusos blokktégla, és az agyagkavics falazóblokk, vagy gyártás során kerül kialakításra minél nagyobb üreghányad, mint pl. a hagyományos blokktéglák, vagy a vázkerámia falazóelemek esetében.
Minél pórusosabb, minél nagyobb üregtartalmú egy falazóelem, annál jobban hőszigetel, bár csökken a terhelhetőség, és minél kisebb a tömeg, annál jobban képes rezgésbe hozni a hangterhelés, tehát romlik a hangszigetelő képesség.
Egy adott falazat gazdaságosságát tekintve figyelembe kell venni a falazó anyag árát, megrakási költségét, amely nemcsak a munkadíjból tevődik össze, hanem bele kell érteni a falazáshoz szükséges falazó-habarcsot, az anyagmozgatás költségét és a rakás díját is. Minél méretpontosabb egy falazóelem, annál kevesebb habarcsra van szükség, minél nagyobb a mérete, annál kevesebb a munkaráfordítás.
 

forrás: hg.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

A Nyáry-Terv Kft. felújítási munkákat végzett 26 éves otthonunk 90 m2-én. Az előkészítő megbeszélések során nagyon sok hasznos javaslattal és tanáccsal segítettek abban, hogy az elképzeléseinket milyen technológiai megoldásokkal lehetne megvalósítani annak érdekében, hogy a lehető legjobb és legszebb eredményt érjük el. A kivitelezés során jól szervezett, igényes munkát végeztek, korrekt áron. Ajánlom Őket mindazoknak akik meg akarják tapasztalni azt, hogy az építőiparban is lehet jól felkészült, igényes szakemberekkel találkozni.

 Wágnerné Szabados Edit

Kisebb javításokat végeztek a Nyáry-terv Kft. szakemberei a lakásomban, és teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával. A megbeszélt időben pontosan megjelentek, a szükséges alkatrészeket beszerezték, a szereléseket gyorsan, precízen elvégezték, és még a munkadíj is baráti volt. Legközelebb is a Nyáry-terv Kft-t hívom, ha szükségem lesz gyors, szakszerű munkavégzésre.

Dr. Hirschl Erna

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya