Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Hőségben is tégla

2012. április 10.
Hőségben is téglaA házak falát természetesen a téglán kívül más építőanyagokból is meg lehet építeni. A kérdés az, hogy ezek mennyire felelnek meg a benne lakók igényeinek, valamint Magyarország építési viszonyainak. A legfontosabb kritérium az, hogy a lakás fala jó hang-és hőszigetelő; nyáron ne melegedjen fel gyorsan, télen pedig tartsa meg a fűtési hőmérsékletet; legyen tartós, hiszen több generáció számára építkezünk; nyújtson a lakói számára biztonságos és egészséges otthont.

Ezeknek a kritériumoknak a magyarországi viszonyok között a tégla felel meg a legjobban, amely télen fűt, nyáron hűt, könnyen alakítható, egészséges lakóklímát biztosít. A falazat kiválasztása felelősségteljes döntés. Nálunk télen hideg, nyáron pedig nagyon meleg van. Léteznek ugyan olyan építési technológiák, amelyek jobb hőszigetelő képességű falazatot eredményeznek, de olyan anyag amely a hőtároló képessége által a fűtés melegét megőrizné, nincs. A tégla kiváló hőtároló képességét a porózus anyagszerkezetének és vastagságának köszönheti. Léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagok, de ez a tulajdonság nem párosul a rendkívül fontos hőtárolási képességgel. Hőfizikai szempontból a hőszigetelés és a hőtárolás kérdései együtt fontosak.

 

 Az égetett vázkerámia falazó elemek ellentétben a homogén kialakítású falazó anyagokkal, optimálisan egyesítik a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos igényeket. A korszerű égetett agyag falazó elemek speciálisan kialakított üregszerkezetük révén felveszik a versenyt a kimondottan hőszigetelési célból kifejlesztett újszerű falazó anyagokkal. Nemcsak a hőszigetelést kell vizsgálni, hanem ha a hőtárolás kérdését nézzük, akkor még meggyőzőbb   az égetett agyag falazó elemek előnye, mivel a hőtárolás képessége egyértelműen a falszerkezet tömegével függ össze. A falazat hőtárolási képessége a gazdaságosság és lakóérzet szempontjából a legfontosabb tulajdonság.  

Tartószerkezetileg általában a tömör, vagy mennél tömörebb anyagok a leginkább jól terhelhetőek, bár ezek a legkevésbé hőszigetelők, de tömegüknél fogva jó hangszigetelők. Valamennyi többi falazó-elem vagy anyagában pórusos, a pórusos blokktégla, és az agyagkavics falazóblokk, vagy gyártás során kerül kialakításra minél nagyobb üreghányad, mint pl. a hagyományos blokktéglák, vagy a vázkerámia falazóelemek esetében.
Minél pórusosabb, minél nagyobb üregtartalmú egy falazóelem, annál jobban hőszigetel, bár csökken a terhelhetőség, és minél kisebb a tömeg, annál jobban képes rezgésbe hozni a hangterhelés, tehát romlik a hangszigetelő képesség.
Egy adott falazat gazdaságosságát tekintve figyelembe kell venni a falazó anyag árát, megrakási költségét, amely nemcsak a munkadíjból tevődik össze, hanem bele kell érteni a falazáshoz szükséges falazó-habarcsot, az anyagmozgatás költségét és a rakás díját is. Minél méretpontosabb egy falazóelem, annál kevesebb habarcsra van szükség, minél nagyobb a mérete, annál kevesebb a munkaráfordítás.
 

forrás: hg.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György

Őszinte köszönet Neked és munkatársaidnak, amiért gyorsan, szakszerűen és nem utolsó sorban, nagyon szépen elvégeztétek a térkövezési munkákat családi házunknál. Olyan típusú rugalmassággal és - több árajánlat ismeretében - kedvező árral dolgozik a céged, ami sokak számára példamutató lehet.

Ismeretségi, baráti körben építési, stb. munkákra tiszta lelkiismerettel ajánlunk.

Sok sikert és jó egészséget!

Gálosiék