Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Lakásvásárlás 2013

2013. január 08.
Lakásvásárlás 2013 A lakásvásárlási illeték 2013-ban egykulcsossá vált, a teljes összeg után 4 százalék illetéket kell fizetni, szemben a 2012. évi szabályokkal

A lakásvásárlási illeték 2013-ban egykulcsossá vált, a teljes összeg után 4 százalék illetéket kell fizetni, szemben a 2012. évi szabályokkal, amikor még 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 4 százalék volt az illeték. A 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 000 forintos felső határa megszűnik, a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határ megnő 15 millió forintra. Így egy 15 milliós lakás megvásárlása esetén a 35. év alatti lakásvásárlót – amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelel – a 600 ezer alapilleték helyett 300 ezer forint illeték terheli. Azok a vásárlók, akik olcsóbb lakásba költöznek, mentesülnek az illeték megfizetése alól.

2013. januártól több banknál is elérhető a kedvezőbb feltételekre módosított kamattámogatási rendszer, amely egyrészt nagyobb támogatást tesz lehetővé, másrészt a kamattámogatás mértéke nem csökken évente, ezért kiszámítható törlesztő részletet jelent a lakáskölcsön első öt évében. Új lakás vásárlása esetén 10 millió forint helyett 15 millió forint, használt lakás vásárlása, illetve korszerűsítés esetén 6 millió forintról 10 millió forint kölcsönösszegig ad majd az állam kamattámogatást. Emelkedik a támogatott használt lakás értékhatára is, 15 millió helyett 20 millió forint vételárig  támogatja az állam a lakásvásárlást. Meglévő lakóépület bővítéséhez is jár kamattámogatás, legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig.

 

 

2013 január elsejétől az 50 négyzetméter alatti ingatlanokra is kiterjed az épület-energetikai tanúsítvány beszerzésének kötelezettsége, a tanúsítványok központi nyilvántartásba kerülnek, kötelező elemévé válik a költséghatékonyság növelésére történő javaslat (kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni), az adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette, eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll, végül minőségellenőrzésre is sor kerül a hivatalos tanúsítványok éves mennyiségének 2,5 százalékára kiterjedően. 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György

Remek az oldal, átlátható és értelmezhető.

Gombos Sándor

A Nyáry-terv Kft-t kértük fel családi házunk egy részének és a hozzá tartozó kert, udvar teljes egészének felújítási munkáinak elvégzésére.

A cégtulajdonos, Nyáry Tamás szaktudásával, maximalizmusával a munkát végző csapat precizitása párosul. Ideális, praktikus, adott esetben pénztárcakímélő megoldások keresése (nincs lehetetlen!), segítőkész hozzáállás (bármit elintéznek, beszereznek, mintát hoznak), a nap végén tisztán hagyott munkahely jellemzi a céget és az ott dolgozókat.

Ezúttal öröm volt számunkra a felújítás, és nagyon élvezzük a végeredményt.

Lábán család  (Pécs, 2014. július)