Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Lakásvásárlás 2013

2013. január 08.
Lakásvásárlás 2013 A lakásvásárlási illeték 2013-ban egykulcsossá vált, a teljes összeg után 4 százalék illetéket kell fizetni, szemben a 2012. évi szabályokkal

A lakásvásárlási illeték 2013-ban egykulcsossá vált, a teljes összeg után 4 százalék illetéket kell fizetni, szemben a 2012. évi szabályokkal, amikor még 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett 4 százalék volt az illeték. A 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 000 forintos felső határa megszűnik, a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határ megnő 15 millió forintra. Így egy 15 milliós lakás megvásárlása esetén a 35. év alatti lakásvásárlót – amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelel – a 600 ezer alapilleték helyett 300 ezer forint illeték terheli. Azok a vásárlók, akik olcsóbb lakásba költöznek, mentesülnek az illeték megfizetése alól.

2013. januártól több banknál is elérhető a kedvezőbb feltételekre módosított kamattámogatási rendszer, amely egyrészt nagyobb támogatást tesz lehetővé, másrészt a kamattámogatás mértéke nem csökken évente, ezért kiszámítható törlesztő részletet jelent a lakáskölcsön első öt évében. Új lakás vásárlása esetén 10 millió forint helyett 15 millió forint, használt lakás vásárlása, illetve korszerűsítés esetén 6 millió forintról 10 millió forint kölcsönösszegig ad majd az állam kamattámogatást. Emelkedik a támogatott használt lakás értékhatára is, 15 millió helyett 20 millió forint vételárig  támogatja az állam a lakásvásárlást. Meglévő lakóépület bővítéséhez is jár kamattámogatás, legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig.

 

 

2013 január elsejétől az 50 négyzetméter alatti ingatlanokra is kiterjed az épület-energetikai tanúsítvány beszerzésének kötelezettsége, a tanúsítványok központi nyilvántartásba kerülnek, kötelező elemévé válik a költséghatékonyság növelésére történő javaslat (kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni), az adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette, eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll, végül minőségellenőrzésre is sor kerül a hivatalos tanúsítványok éves mennyiségének 2,5 százalékára kiterjedően. 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Én magam már túl vagyok egy családi ház teljes körű felújításán, amit ott átéltem, arról könyvet lehetne írni. Szörnyű volt.  

Az irodám felújítását már a Nyáry-terv Kft.-re bíztam. Igazából csak az tudja értékelni a minőségi, jó tanácsokkal teli, lelkiismeretes munkát, aki megtapasztalta, a magyar valóságot (nincs szaktudás, nincs morál, nincs becsület, de kifogás az mindig van.. ja és nagy kárt tudnak csinálni…)

Úgy látom, Nyáry Tamás tud szakemberként az ügyfél fejével gondolkodni. Nagy hangsúlyt helyez a szakemberek kiválasztására. Folyamatosan kontrollálja és irányítja a munkát, ami nagyon fontos. Jó hogy van egy cég, akit bátran ajánlhatok bárkinek.

Pesti Balázs

Remek az oldal, átlátható és értelmezhető.

Gombos Sándor

Őszinte köszönet Neked és munkatársaidnak, amiért gyorsan, szakszerűen és nem utolsó sorban, nagyon szépen elvégeztétek a térkövezési munkákat családi házunknál. Olyan típusú rugalmassággal és - több árajánlat ismeretében - kedvező árral dolgozik a céged, ami sokak számára példamutató lehet.

Ismeretségi, baráti körben építési, stb. munkákra tiszta lelkiismerettel ajánlunk.

Sok sikert és jó egészséget!

Gálosiék