Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Meleg víz gázszámla nélkül?

2012. június 01.
Meleg víz gázszámla nélkül?Az energiaválságról szóló hírekkel szinte minden nap találkozunk; a nem megújuló energiaforrásokból - pl. kőolaj, szén, gáz – rendelkezésre álló tartalékaink csökkennek, az energiaárak pedig egyre magasabbak. Éppen ezért egyre több háztartás és cég dönt úgy, hogy a nap energiáját, a föld és a levegő hőjét használja a fűtéshez és a meleg víz előállításához. Egy okos rendszernek köszönhetően a levegő „hője” akkor is dolgozhat nekünk, ha kint 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

A gázárak növekedése és a kemény mínuszok miatt egyre több fogyasztó keresi a megoldást arra, hogy hogyan csökkentheti az egyre barátságtalanabb gázszámlát. Az egyik kézenfekvő, de nem túl kényelmes megoldás a melegvíz-használat korlátozása, ami azonban előbb-utóbb családi vitákhoz vezet. Létezik azonban olyan gazdaságos és környezetbarát meleg vizet előállító rendszer, amellyel a minimálisra apaszthatjuk, illetve teljesen elfelejthetjük a gázszámlát.


Hideg vízben zuhanyozni maximum nyáron kellemes élmény, és az sem túl felemelő érzés, ha választani kell a relaxáló forró fürdők és a kevésbé magas gázszámla között. Egy olyan lehetőséget veszünk alaposabban szemügyre, amely környezetbarát, függetlenít a gázszolgáltatóktól és egyszerűen kezelhető: egy napkollektort és levegő-víz hőszivattyút, esetleg gázkazánt is tartalmazó komplett rendszer, amelynek lényege, hogy szinte teljesen zöld energiával teremthetjük elő az egész család számára a használati meleg vizet.
Eleinte komolyabb összeget, 8-900 ezer forintot is rá kell szánni a beruházásra, a 6-7 éves megtérülési idő után azonban a komoly fagyoktól eltekintve nem kell gázt használni a meleg víz előállításához: ha a napkollektor nem állít elő elég használati meleg vizet, bekapcsol a levegő-víz hőszivattyú, és csak a télen, a leghidegebb napokon fog üzemelni a hőszivattyúban lévő fűtőszál, illetve a kazán, attól függően, melyik megoldást választjuk. A rendszer részei:

Napkollektor
A napkollektor begyűjti a nap hőjét, és felmelegíti a csőrendszerében keringetett víz-glycol keveréket, a hőt pedig egy hőcserélő segítségével adja át egy indirekt tárolónak. A vákuumcsöves napkollektor hatásfoka jobb, mint a sík kollektoré, mert hatékonyabban működik a téli, hideg időben, szórt fényben vagy olyan napszakokban, amikor még nincs túl nagy ereje a napnak. Akár 50-95 ˚C-os meleg víz előállítására is képes.

 

Levegő-víz hőszivattyú


A hőszivattyúk a környezetükből (a földből, a vízből, vagy a levegőből) nyerik ki az energia nagy részét. A villany- és gázbojlereket leváltó új technológia képviselői, a levegő-víz hőszivattyúk a belső vagy külső levegő energiáját használják fel, melyből a hűtőgépek működéséhez hasonlóan kompresszoruk segítségével hőt vonnak el.
Míg a hűtőszekrények ezt a hőt átadják a levegőnek a  hátsó oldalukon, a levegő-víz hőszivattyúk ezzel fűtik a mosogatáshoz és zuhanyzáshoz felhasznált vizet. Ellentétben a gázüzemű társaikkal, a szükséges energia nagy részét a levegőből veszik, ezáltal sokkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a hagyományos villanybojlerek, és a gázóra sem forog.


Kazán
Igény esetén a rendszer egy kazánnal is bővíthető, ebben az esetben mínusz 5 fokos hőmérséklet alatt a fűtőszál helyett a kazán fog rásegíteni a használati meleg víz felmelegítésére. A kondenzációs kazán jobban megéri, mert ez eleve kevesebb gázt fogyaszt egy hagyományos kazánhoz képest. A kazángyártók általában a saját termékeikből álló rendszereket ajánlják, de természetesen létezik olyan megoldás is, amit más gyártók kazánjaihoz lehet csatlakoztatni.


Hogyan működik?
A cél tehát az, hogy a rendszer gazdaságos legyen, és a leghidegebb napokon se maradjon meleg víz nélkül a család. Ennek megfelelően egy 250 literes levegő-víz hőszivattyúhoz 2 db 2 négyzetméteres, vagy 15 vákuumcsövet tartalmazó napkollektort érdemes telepíteni. Ennél több napkollektorra azért nincs szükség, mert ha többet installálunk, többletenergiánk lesz, amelyet nem tudunk hasznosítani.
Az átlagos hőszivattyúk hőcserélőjében a levegő hőmérséklete a beszívás és a kibocsátás között kb. 10 Celsius fokot csökken. Ha a bemeneti levegő alacsonyabb, mint 10 Celsius fok, a körfolyamat nem jöhetne létre, ezért a legtöbb hőszivattyú ilyen hőmérséklet alatt villanybojlerként működik, a benne levő elektromos fűtőszálnak köszönhetően.
Ezzel szemben a nagyobb térfogatú és teljesítményű, 200 és 250 literes hőszivattyúk akkor is üzemelnek, ha a beszívott levegő hőmérséklete 10 Celsius alá esik, egészen mínusz 5 Celsius fokig. A titok egy visszacsatolás: amikor a levegő hőmérséklete 10 fok alá csökken, egy speciális szelep a kompresszorból kis mennyiségű fűtött gázt emel ki, a meleg levegőt közvetlenül az elpárologtató egységbe továbbítja, és ezáltal megakadályozza, hogy az megfagyjon.
Ha a hőmérséklet mínusz 5 fok alá csökken, bekapcsol a hőszivattyú fűtőszála és felfűti a vizet, így a leghidegebb napokon sem kell lemondani a forró fürdőről. Ha a rendszerbe kazánt is telepítünk, akkor a kazán lép működésbe a hőszivattyú fűtőszála helyett.


Hová és hogyan telepítsük?
Mindenképp tervezzük meg előre a rendszert, szerezzünk rengeteg információt, és mérjük fel, hogy melyik variáció éri meg a legjobban. A döntésben sokat segítenek a napkollektorokat és hőszivattyúkat gyártó és forgalmazó cégek szakértői, területi képviselői.
A hőszivattyút célszerű egy olyan fűtött helyiségben elhelyezni, mint a garázs, kazánház vagy a mosókonyha. A legtöbb fürdőszobába valószínűleg nem fér el egy 2 méter magas, 60 centiméter átmérőjű henger (a 200 literesnél nagyobb hőszivattyúk már súlyuk miatt nem rögzíthetők falra).

Fontos, hogy legyen légellátás a hőszivattyúnak otthont adó helyiségben, mert elég nagy mennyiségű levegőre van szükség, és ha ez nem áll rendelkezésre, vákuum keletkezhet. A hőszivattyút ne tegyük ki fagyveszélynek. A munkálatokat bízzuk épületgépész kivitelezőre, és minden évben egyszer ellenőriztessük a rendszert szakemberrel.


Miért éri meg?
Egy napkollektoros rendszer alkalmazásával a telepítés helyétől és az alkalmazott napkollektorok minőségétől függően mintegy 70 százalékos energia megtakarítás érhető el az éves használati meleg víz előállítás esetében. Ez kezdetben komolyabb kiadásokkal jár, egy elavult, energiapazarló készülék beszerzési árának többszörösét is elkölthetjük egy napkollektoros-hőszivattyús rendszerre, ami viszont sokkal kevesebbet fogyaszt, hatékonyabban működik, és ökológiai lábnyomunkat is csökkenti.
A 250 literes hőszivattyúra alapuló komplex rendszer kiépítésére körülbelül 8-900 ezer forintot kell szánni. Ez a térfogat legalább négyfős háztartásokban, vagy olyan munkahelyeken ésszerű választás, ahol sok használati meleg vízre van szükség (pl. fodrászatok).
A megtérülési idő 6-7 év, de ezt erősen negatív és pozitív irányban is befolyásolja az adott területen mérhető napsütéses órák száma, az épület tájolása, illetve a felhasználói szokások. A rendszer vezérléséhez elektromos áramra továbbá is szükség lesz, viszont a gázszámlánk drasztikusan csökkenni fog. A rendszertől és az évszaktól függően akár el is felejthetjük a kíméletlen sárga csekkeket.
 

forrás: hg.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Én magam már túl vagyok egy családi ház teljes körű felújításán, amit ott átéltem, arról könyvet lehetne írni. Szörnyű volt.  

Az irodám felújítását már a Nyáry-terv Kft.-re bíztam. Igazából csak az tudja értékelni a minőségi, jó tanácsokkal teli, lelkiismeretes munkát, aki megtapasztalta, a magyar valóságot (nincs szaktudás, nincs morál, nincs becsület, de kifogás az mindig van.. ja és nagy kárt tudnak csinálni…)

Úgy látom, Nyáry Tamás tud szakemberként az ügyfél fejével gondolkodni. Nagy hangsúlyt helyez a szakemberek kiválasztására. Folyamatosan kontrollálja és irányítja a munkát, ami nagyon fontos. Jó hogy van egy cég, akit bátran ajánlhatok bárkinek.

Pesti Balázs

Kisebb javításokat végeztek a Nyáry-terv Kft. szakemberei a lakásomban, és teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával. A megbeszélt időben pontosan megjelentek, a szükséges alkatrészeket beszerezték, a szereléseket gyorsan, precízen elvégezték, és még a munkadíj is baráti volt. Legközelebb is a Nyáry-terv Kft-t hívom, ha szükségem lesz gyors, szakszerű munkavégzésre.

Dr. Hirschl Erna

Nyáry Tamás és csapata 2010-ben dolgozott nálunk (tereprendezés, udvar teljes térburkolása, stb.). Munkavégzésükre a szakszerűség és a pontosság volt jellemző. A munkálatok során felvetődött jobbító szándékú ötleteiket mindig diszkréten hozták a mi tudomásunkra. Lassan két éve élvezzük munkájuk gyümölcsét, de probléma még nem vetődött fel (minden olyan, mintha új lenne). Mindenkinek ajánlom a Nyáry-terv Kft. munkáját, szerintem nem fog csalódni.

Dr. Varga-Koritár György