Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Melyik éri meg most jobban: építkezni vagy vásárolni?

2012. augusztus 16.
Melyik éri meg most jobban: építkezni vagy vásárolni? A gazdasági válság kezdetéig jóval szélesebb réteg építkezett, mint manapság. A maiaknál sokkal kedvezőbb feltételekkel és könnyebben lehetett hitelt felvenni beruházóként és magánszemélyként egyaránt. Nem voltak ritkák az önerő nélküli építkezések, lakásvásárlások sem. De manapság érdemes-e belevágni egy építkezésbe, vagy inkább vásároljunk használt családi házat, amit majd később saját ízlésünkre formálunk, és felújítunk?

Idén – ha lassuló ütemben is – tovább csökkent a családi házat építő magánszemélyek száma. Napjainkban jellemzően az a módosabb réteg építkezik saját célra, akinek erre megvan saját forrásból származó anyagi fedezete. Az emberek félnek a hiteltől, és nehezen is jutnak hozzá a megszigorított feltételek miatt. Aki mégis hitelt vesz fel, alacsonyabb összeget, rövidebb futamidőt választ. Azok döntenek az építkezés mellett, akik nem találnak elképzelésüknek megfelelő ingatlant, valamint a beruházáshoz elég tőkével rendelkeznek, vagy biztos állással és kellő induló tőkével, hogy megfelelő kölcsönt tudjanak felvenni. Sokszor pedig úgy építkeznek, hogy örökölt telken bontással vagy hozzáépítéssel alakítják ki a lakótereket, így adottak az indulási feltételek.


Építeni vagy vásárolni?
Építeni vagy vásárolni olcsóbb – ez egy összetett kérdés. Nézzünk csak példaként egy 100 m2 hasznos alapterületű A+ energia osztályú családi házat, aminek az átlagos költsége 250 000 Ft/m2, azaz az építési költség 25 millió forint. A Budapest környéki agglomerációban egy jobb helyen lévő telek körülbelül 12 millió forint. Tehát családi házunk itt újonnan 37 millió forintba fog kerülni. Hasonló paraméterekkel rendelkező 8-10 éves házat már 22 millió forinttól találunk a környéken. Ráadásul a négyzetméterárak csökkenő tendenciát mutatnak, minél nagyobb házakat vizsgálunk, vagy ha az ország kevésbé frekventált régióiban tesszük ezt. Elsőre úgy tűnik, jobban megéri jelenleg családi házat venni, mint építeni.


De a használt sem annyira olcsó!
Ha azonban egy használt ingatlanból is energiahatékony házat alakítunk ki, hogy az összehasonlítás reális legyen, felújítása jelentős anyagi ráfordítással fog járni. Ha van is rajta homlokzati hőszigetelés, minden bizonnyal nem elégséges mennyiségű, mert egy A+ ház fala 15-20 cm EPS szigeteléssel van ellátva. A nyílászárók cseréjére is nagy valószínűséggel szükség lesz, a gépészeti rendszer pedig gyakran elavult. Egy radiátoros fűtés átalakítása nagy hőleadó felületeket igénylő alacsony hőmérsékletű kondenzációs kazánhoz vagy hőszivattyúhoz a burkolat és aljzatbetonok megbontásával jár , vagy ha padlófűtést kívánunk kialakítani és a padlót is hőszigetelni szeretnénk.
Mindig nagy nehézséget okoz egy felújításnál a meglévő hőhidak orvosolása is, ami gyakran nem is lehetséges gazdaságosan. Például megvásárolt használt házunk terasza biztos nem lesz az épülettől hőszigeteléssel eldilatálva, mint egy korszerű újépítésű háznál, így az hűtőbordaként fog működni. Ha végigvesszük, mi mindent kell felújítanunk, átalakítanunk, hogy gazdaságos, korszerű, energiahatékony otthont kapjunk, kiderül, hogy nem is volt olyan olcsó a használt lakásunk. Egy felújítás ára az új építés 2/3-át is elérheti – figyelmeztet Balogh Anikó.


Olcsóbban is lehet építeni

De lehet olcsóbban is új házat építeni: ha a ház méretét és formáját az építési szempontokra optimalizáljuk, egyszerű olcsó anyagokat használunk. Létrehoztak egy konstrukciót, amelyben egy 95 m2-es A+ alacsony energiafelhasználású házat építhetünk akár már 13 millió forintért. Egy ilyen ház építésének költsége már versenyképes alternatívát kínálhat azoknak, akik olcsó, értékálló, alacsony üzemeltetési költségű, egyszerű házra vágynak és nem érik be a kompromisszumokkal teli felújítással.
Az építkezni vágyó fiatalokat segíti továbbá az újra igényelhető szocpol is.


Sokszor lutri a felújítás
A használt ingatlan vásárlása igen sok buktatót rejt magában. A „felújítottan” vásárolt használt ingatlannál mindig az az alapvető probléma, hogy nem tudhatjuk milyen alapanyagokat használtak a kivitelezés folyamán. Az is gond, ha a régi és az új tulajdonosnak eltérő az ízlése, és az új nem szeretné megfizetni azokat a beépített anyagokat, amiket úgyis le fog bontani, meg újra fog festetni. Ezért nem véletlen, hogy a vásárlók többsége a felújításra szoruló ingatlanokat keresi.
Mindemellett használt ház vétele esetén nem biztos, hogy találunk olyan ingatlant, amely teljes körűen kielégíti igényeinket, és lehet, hogy olyan felesleges helyiségekért is fizetni fogunk, amikre nincs is szükségünk. Egy újonnan épített családi ház pontosan olyan lesz, amilyenre szükségünk van. A másik problémaforrás a megvásárolni kívánt ingatlan tényleges műszaki állapota. Érdemes szakértőt bevonni házvásárlás előtt. Laikus szemmel nem látjuk a rejtett hibákat, egy frissen felújított ingatlanon pedig könnyű elfedni a később előkerülő problémaforrásokat.


forrás: www.bpxv.hu 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

Nyáry Tamás és csapata 2010-ben dolgozott nálunk (tereprendezés, udvar teljes térburkolása, stb.). Munkavégzésükre a szakszerűség és a pontosság volt jellemző. A munkálatok során felvetődött jobbító szándékú ötleteiket mindig diszkréten hozták a mi tudomásunkra. Lassan két éve élvezzük munkájuk gyümölcsét, de probléma még nem vetődött fel (minden olyan, mintha új lenne). Mindenkinek ajánlom a Nyáry-terv Kft. munkáját, szerintem nem fog csalódni.

Dr. Varga-Koritár György

Őszinte köszönet Neked és munkatársaidnak, amiért gyorsan, szakszerűen és nem utolsó sorban, nagyon szépen elvégeztétek a térkövezési munkákat családi házunknál. Olyan típusú rugalmassággal és - több árajánlat ismeretében - kedvező árral dolgozik a céged, ami sokak számára példamutató lehet.

Ismeretségi, baráti körben építési, stb. munkákra tiszta lelkiismerettel ajánlunk.

Sok sikert és jó egészséget!

Gálosiék