Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Mennyit ér a szigetelés?

2013. február 22.
Mennyit ér a szigetelés?A magyarországi házak harmada pazarolja az energiát, de mit jelent mindez forintosítva, és mennyit lehet spórolni a felújítással? Egyáltalán megéri-e belevágni ebbe, akár hitelből is? Ennek jártunk utána.

Egy közelmúltban közzétett felmérés megerősítette azt, amit eddig is lehetett sejteni: Magyarországon a családi házak egyharmada energiapazarlónak számít. A helyzet a nyugati megyékben ennél kicsit jobb, a keletiekben viszont még kedvezőtlenebb. A Fenntartható Otthon névre hallgató szervezet több száz ingatlant vizsgált át az elmúlt hónapokban, és kiderült, hogy az „A+” fokozottan energiatakarékos minősítéstől az „I” rossz kategóriáig terjedő tízes skálán a vizsgált családi házak 9 százaléka a „H” gyenge, 24 százaléka pedig a „G” átlagos alatti minősítést ért el. Mindez azt mutatja, hogy a családi házak harmada kimondottan korszerűtlen mind szigetelési, mind épületgépészeti szempontból. A legtöbb felmért ingatlan „F” energetikai besorolást kapott, míg a legjobb „A” kategóriába alig egy-két százalék tartozott.

Állapottól függően akár a teljes felhasznált energia fele-kétharmada is kárba veszhet a családi házaknál, az elpazarolt energiának pedig szintén nagyjából kétharmada a falakon, tizede az ablakokon-ajtókon, további tizede pedig a födémen keresztül távozik. Mindezen természetesen lehet segíteni, hiszen már egy szigeteléssel is akár 50 százalékos megtakarítás érhető el az energiafogyasztásban, egy nyílászárócserét, illetve fűtéskorszerűsítést magában foglaló beruházással pedig akár 65-80 százalékkal is csökkenthető a fogyasztás.

Igen ám, csakhogy az ilyen beruházások alsó hangon is több százezer forintba kerülnek, illetve inkább jó pár millió forintba. Kérdés, hogy mindez mennyire térül meg, mennyi pénzt lehet ezzel spórolni a rezsin? Illetve akinek nincsen hirtelen ennyi pénze, hogyan vághat bele egy ilyen beruházásba, egyáltalán megéri-e hitelből így fejleszteni a lakást? Akkor számoljunk csak!

Egy átlagos családi ház esetében a tapasztalatok szerint csak hőszigetelést vagy csak nyílászárócserét tartalmazó beruházást 700 ezer forint – 1,3 millió forint közötti összegből ki lehet hozni, egy szigetelést és ajtó-, valamint ablakcserét is magában foglaló korszerűsítés költségvetése 1,5-2,5 millió forint között lehet. Ha egy olyan komplex, teljes körű energetikai beruházást szeretnénk a házban, amely az előbbiek mellett fűtéskorszerűsítést és/vagy napkollektort is tartalmaz, akkor 2,5-3,5 millió forint lehet a végső számla. Hozzá kell tenni, hogy ezek az adatok átlagos értékek, s így jelentős eltérések mutatkozhatnak az adott ingatlan méretének, a nyílászárók számának, illetve egyéb változóknak a függvényében.

Egy korábbi felmérés szerint az átlag magyar család évi 400-600 ezer forintot költ rezsire, ennek túlnyomórészét, körülbelül 75 százalékát a fűtés teszi ki. Egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, az akár 50 százalékos energiamegtakarítást eredményező hőszigeteléssel elérhető spórolás akár 100-200 ezer forintot is kitehet, míg a nyílászárócsere 50-100 ezer forinttal csökkentheti a rezsiköltségeket. Az ablakcsere és a szigetelés utáni fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással további 100-150 ezer forintnyi megtakarítás érhető el.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb energia-megtakarítást és a legkedvezőbb megtérülési időtartamot a komplex, valamennyi opciót – hőszigetelés, nyílászárócsere, épületgépészet – tartalmazó felújítással, korszerűsítéssel lehet elérni.

Látszik tehát, hogy mekkora összegeket lehet spórolni a ház energetikai felújításával, de vajon ez akkor is megéri, ha hitelből finanszírozzuk a beruházást, és fizetjük a törlesztést?  Lakásfelújításra a legkézenfekvőbb, ha lakástakarékkal kombinált hitelt veszünk fel, ez után ugyanis 30 százalékos állami támogatás is jár. Az egyik piaci szereplő készített is egy összetett példaszámítást arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül és mivel jár egy hitelből fedezett energetikai korszerűsítés.

A példaszámítás egy átlagos családi ház komplexebb, szigetelést és nyílászárócserét is magában foglaló energetikai felújítását veszi alapul, amely körülbelül 2 – 2,5 millió forintba kerül. Egy ilyen beruházás hitelből – legalább is középtávon – akkor éri meg, ha a havi megtakarítás kiadja a hitel havi törlesztő részletét. A példaszámítás 3,4 millió forintos szerződéses összeggel kalkulál, vagyis ennyi a befizetés, az állami támogatás és a felveendő kétmillió forintos hitel összege, a futamidő pedig 12 év. A tulajdonos a kétmillió forintot fordítja a háza felújítására, és ennek eredményeként felére, 40 ezerről 20 ezer forintra csökken a havi fűtési költsége. Az első 5 évben a havi fizetési kötelezettség a lecsökkent – havi 20 ezer forintos – fűtési költségből és a lakástakarék 18.500 forintos befizetéséből áll. Vagyis a tulajdonos havi 1.500 forintot nyer a felújításon az első öt évben. A 6-12. években viszont havi 49 ezer forintra növekszik – a lakástakarék hiteltörlesztése miatt – a havi kötelezettsége. Ez havi 9 ezer forint többlet ahhoz képest, mintha nem újította volna fel a házát, és a 40 ezer forintos rezsit fizetné továbbra is. Ez a változat azonban azzal számol, hogy az elkövetkező tizenkét évben egyáltalán nem drágul az energia ára, ami igencsak valószínűtlen.

Már évi 2 százalékos energia áremelkedésnél is lenullázódik a 12 évre számolt 660 ezer forintos fizetési többletköltség, azaz gyakorlatilag „ingyen” volt a ház felújítása, hiszen semmilyen többletpénzt nem kellett rászánni a család azelőtti költségvetéséhez képest. Amennyiben a következő 12 évben évi 4 százalékkal növekszik az energia ára, akkor havi 5 400, míg a 6 százalékos áremelkedésnél havi 11 500 forint megtakarítást jelent a ház komplex felújítása ilyen konstrukcióban. Összességében tehát elmondható, hogy az esetek nagy többségében megéri hitelből felújítani a családi házat, hiszen a megspórolt rezsi rövidebb és hosszabb távon is fedezi a költségeket, már minimális energiadrágulással számolva is.

forrás: http://lakasfokusz.hu
  

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Nyáry Tamás és csapata 2010-ben dolgozott nálunk (tereprendezés, udvar teljes térburkolása, stb.). Munkavégzésükre a szakszerűség és a pontosság volt jellemző. A munkálatok során felvetődött jobbító szándékú ötleteiket mindig diszkréten hozták a mi tudomásunkra. Lassan két éve élvezzük munkájuk gyümölcsét, de probléma még nem vetődött fel (minden olyan, mintha új lenne). Mindenkinek ajánlom a Nyáry-terv Kft. munkáját, szerintem nem fog csalódni.

Dr. Varga-Koritár György

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György