Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Miből épüljön a házunk?

2012. július 16.
Miből épüljön a házunk?Aki energiatakarékos házat szeretne építeni, abban legelőször is felmerül a kérdés: milyen technológiát válasszak? Ebben a nehéz döntésben pár szempont megvilágításával próbálunk segíteni.

Az építési technológiák jellemzően a külső falszerkezetek kialakításában térnek el legfőképpen, a tetőszerkezet, az alapozás és a válaszfalak a már bevált megoldásokkal épülnek. A külső falszerkezet is két fő részből áll, a teherhordó szerkezetből, és hőszigetelésből. A ma elérhető iparosított technológiák között egyelőre nincs olyan ahol ezt a két részt ötvözni tudták volna egy homogén jó hőszigetelő képességű, egyben megfelelő szilárdságú építőanyagban.


A vályogház építés ennek ellenkezőjére példa, de nem iparosított eljárás. Mindenképpen környezetkímélő megoldás, de nem számíthat tömeges elterjedésre. A vályog nedvességre érzékeny, ami nem túl praktikus. A közhiedelemmel ellentétben nem alkalmas minden agyagtalaj az építésre, elődeink hosszú generációkon keresztül kísérletezték ki a megfelelő anyagválasztást és feldolgozást. A vályogfal építése nagy gyakorlatot, és nehezen megszerezhető szakmai tudást igényel, amire csak jó pár ház megépítésével és elrontásával lehet szert tenni. Jellemző, hogy a szakirodalomban található a megfelelő agyag tesztelésére alkalmazott eljárás a következő: végy egy marék agyagot, köpj bele háromszor, gyúrj belőle galacsint és vágd a földhöz, majd a terüléséből következtethetsz arra, hogy a házad összedől-e a következő tavaszra, vagy sem. A mai, műszaki bizonylatokra épülő világunkban nehezen lehet elképzelni, hogy a építtetők megnyugtató módon tudják leellenőrizni az építmény megfelelőségét, és az ellenőrzési mechanizmusok sem támogatják a próbálgatásra épülő építési technikákat.


Visszatérve az iparosított technológiákhoz, a következő választás a szilikát alapú (beton, tégla) építési megoldások lehetnek. Itt a tégla v. beton adja az épület tartószerkezetét, teljesen hagyományosan építve. Mivel ezen építőanyagok hőszigetelése nem megfelelő, ezért hőszigeteléssel öltöztetjük fel. A hőszigetelés vastagsága ezeken a házakon extrém vastag lesz, akár 20-40 cm is lehet, az elérendő hőszigetelési céltól és építőanyag választástól függően. Ez tulajdonképpen a legfőbb hátránya ennek a megoldásnak, mivel más passzívház technológiákhoz képest akár 10-15%-kal is kevesebb lehet a beépíthető hasznos alapterület a nagy falvastagságok miatt. Ma Magyarországon a Német Passzívház Intézet által nyilvántartott 3 ház mindegyike ezzel a technológiával készült, és élek a gyanúperrel, hogy sokaknak szimpatikus ez a technológia, talán mert a tradícióktól kevéssé távolodik el. Van még egy nem propagált, de sokakban felmerülő előnye a téglából és betonból épített tartószerkezetnek, mégpedig a vélt golyóállóság! A csupa üreg kerámia falazóblokkokkal kapcsolatban ugyan szkeptikus vagyok, de sokak jobban alszanak, arra gondolva, hogy ha Kalasnyikovos rablóbandák lepik el lakóhelyüket, nagyobb védettséget élveznek (természetesen a bejárati ajtótól távol a földön hasalva).
Ősidőktől alkalmazott építőanyag a fa, amelyre manapság nálunk vagy romantikus érzésektől átitatva, párás szemekkel néznek (rönkházak, Makovecz), vagy megvető lenézéssel legyintenek . Természetesen az igazság az, hogy a fa megfelelő helyen, megfelelő szakértelemmel alkalmazva egy olyan sokoldalú, természetes és megújuló nyersanyag, amely eleve az ökológiai építésre rendeltetett.


Magyarországon a fa szerkezetű épületek nem örvendenek nagy népszerűségnek, mivel ezen építési technológiáknak nincs hagyománya, és az ország nem bővelkedik erdőkben. Mégis a jövőre tekintve biztosra vehetjük, hogy ez a helyzet meg fog változni (a népszerűségé és nem az erdőké), mivel az építőanyagok között a fa, fenntarthatósági és ökológiai szempontokat tekintve, az egyik legjobb, azaz felhasználásával inkább csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, és önmagában nem tartalmaz egészségre káros anyagokat.
Ha megnézzük a passzívház adatbázist akkor azt találjuk, hogy az energiatakarékos épületek fele fa, fele falazott teherhordó szerkezettel épült, tehát a nagyvilágban a fa sikeresen alkalmazott építőanyag. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a fa megmunkálásának újabb és újabb módjait fejlesztik ki, a felhasználásának határait ezzel messze kitolva, pl. a különböző ragasztott-rétegelt kompozit szerkezetek teherhordó tulajdonságai a vasbetonéval vetekednek.
Jellemzően kétféle módon használják teherhordó szerkezetként, vagy vázas kialakítással, azaz oszlopok és gerendák kombinációjában, vagy tömörfalas építési rendszerben. Mindkettőben a szerkezetbe épített hőszigetelések függvényében, már 30-40 cm-es külső falvastagsággal megoldható a passzívház hőtechnikai követelmények teljesítése.
Sokan bizalmatlanok a fa szerkezetek tűzbiztonságával kapcsolatban, de ne essen senki abba a tévedésbe, hogy azt gondolja, amelyik építőanyag nem lobogó lánggal ég az tűzgátló. Egyrészt egy kiadós lakástűz minden építőanyagban visszavonhatatlanul kárt tesz, a vasbetonban megolvad a vasalás, az acélszerkezetek összeroskadnak. A fa megfelelően kezelve tűzvédelmi szempontból egyenértékű a többi építőanyaggal.


forrás: www.hazfront.hu
  

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

Kisebb javításokat végeztek a Nyáry-terv Kft. szakemberei a lakásomban, és teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával. A megbeszélt időben pontosan megjelentek, a szükséges alkatrészeket beszerezték, a szereléseket gyorsan, precízen elvégezték, és még a munkadíj is baráti volt. Legközelebb is a Nyáry-terv Kft-t hívom, ha szükségem lesz gyors, szakszerű munkavégzésre.

Dr. Hirschl Erna

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya