Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Miből épüljön a házunk?

2012. július 16.
Miből épüljön a házunk?Aki energiatakarékos házat szeretne építeni, abban legelőször is felmerül a kérdés: milyen technológiát válasszak? Ebben a nehéz döntésben pár szempont megvilágításával próbálunk segíteni.

Az építési technológiák jellemzően a külső falszerkezetek kialakításában térnek el legfőképpen, a tetőszerkezet, az alapozás és a válaszfalak a már bevált megoldásokkal épülnek. A külső falszerkezet is két fő részből áll, a teherhordó szerkezetből, és hőszigetelésből. A ma elérhető iparosított technológiák között egyelőre nincs olyan ahol ezt a két részt ötvözni tudták volna egy homogén jó hőszigetelő képességű, egyben megfelelő szilárdságú építőanyagban.


A vályogház építés ennek ellenkezőjére példa, de nem iparosított eljárás. Mindenképpen környezetkímélő megoldás, de nem számíthat tömeges elterjedésre. A vályog nedvességre érzékeny, ami nem túl praktikus. A közhiedelemmel ellentétben nem alkalmas minden agyagtalaj az építésre, elődeink hosszú generációkon keresztül kísérletezték ki a megfelelő anyagválasztást és feldolgozást. A vályogfal építése nagy gyakorlatot, és nehezen megszerezhető szakmai tudást igényel, amire csak jó pár ház megépítésével és elrontásával lehet szert tenni. Jellemző, hogy a szakirodalomban található a megfelelő agyag tesztelésére alkalmazott eljárás a következő: végy egy marék agyagot, köpj bele háromszor, gyúrj belőle galacsint és vágd a földhöz, majd a terüléséből következtethetsz arra, hogy a házad összedől-e a következő tavaszra, vagy sem. A mai, műszaki bizonylatokra épülő világunkban nehezen lehet elképzelni, hogy a építtetők megnyugtató módon tudják leellenőrizni az építmény megfelelőségét, és az ellenőrzési mechanizmusok sem támogatják a próbálgatásra épülő építési technikákat.


Visszatérve az iparosított technológiákhoz, a következő választás a szilikát alapú (beton, tégla) építési megoldások lehetnek. Itt a tégla v. beton adja az épület tartószerkezetét, teljesen hagyományosan építve. Mivel ezen építőanyagok hőszigetelése nem megfelelő, ezért hőszigeteléssel öltöztetjük fel. A hőszigetelés vastagsága ezeken a házakon extrém vastag lesz, akár 20-40 cm is lehet, az elérendő hőszigetelési céltól és építőanyag választástól függően. Ez tulajdonképpen a legfőbb hátránya ennek a megoldásnak, mivel más passzívház technológiákhoz képest akár 10-15%-kal is kevesebb lehet a beépíthető hasznos alapterület a nagy falvastagságok miatt. Ma Magyarországon a Német Passzívház Intézet által nyilvántartott 3 ház mindegyike ezzel a technológiával készült, és élek a gyanúperrel, hogy sokaknak szimpatikus ez a technológia, talán mert a tradícióktól kevéssé távolodik el. Van még egy nem propagált, de sokakban felmerülő előnye a téglából és betonból épített tartószerkezetnek, mégpedig a vélt golyóállóság! A csupa üreg kerámia falazóblokkokkal kapcsolatban ugyan szkeptikus vagyok, de sokak jobban alszanak, arra gondolva, hogy ha Kalasnyikovos rablóbandák lepik el lakóhelyüket, nagyobb védettséget élveznek (természetesen a bejárati ajtótól távol a földön hasalva).
Ősidőktől alkalmazott építőanyag a fa, amelyre manapság nálunk vagy romantikus érzésektől átitatva, párás szemekkel néznek (rönkházak, Makovecz), vagy megvető lenézéssel legyintenek . Természetesen az igazság az, hogy a fa megfelelő helyen, megfelelő szakértelemmel alkalmazva egy olyan sokoldalú, természetes és megújuló nyersanyag, amely eleve az ökológiai építésre rendeltetett.


Magyarországon a fa szerkezetű épületek nem örvendenek nagy népszerűségnek, mivel ezen építési technológiáknak nincs hagyománya, és az ország nem bővelkedik erdőkben. Mégis a jövőre tekintve biztosra vehetjük, hogy ez a helyzet meg fog változni (a népszerűségé és nem az erdőké), mivel az építőanyagok között a fa, fenntarthatósági és ökológiai szempontokat tekintve, az egyik legjobb, azaz felhasználásával inkább csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, és önmagában nem tartalmaz egészségre káros anyagokat.
Ha megnézzük a passzívház adatbázist akkor azt találjuk, hogy az energiatakarékos épületek fele fa, fele falazott teherhordó szerkezettel épült, tehát a nagyvilágban a fa sikeresen alkalmazott építőanyag. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a fa megmunkálásának újabb és újabb módjait fejlesztik ki, a felhasználásának határait ezzel messze kitolva, pl. a különböző ragasztott-rétegelt kompozit szerkezetek teherhordó tulajdonságai a vasbetonéval vetekednek.
Jellemzően kétféle módon használják teherhordó szerkezetként, vagy vázas kialakítással, azaz oszlopok és gerendák kombinációjában, vagy tömörfalas építési rendszerben. Mindkettőben a szerkezetbe épített hőszigetelések függvényében, már 30-40 cm-es külső falvastagsággal megoldható a passzívház hőtechnikai követelmények teljesítése.
Sokan bizalmatlanok a fa szerkezetek tűzbiztonságával kapcsolatban, de ne essen senki abba a tévedésbe, hogy azt gondolja, amelyik építőanyag nem lobogó lánggal ég az tűzgátló. Egyrészt egy kiadós lakástűz minden építőanyagban visszavonhatatlanul kárt tesz, a vasbetonban megolvad a vasalás, az acélszerkezetek összeroskadnak. A fa megfelelően kezelve tűzvédelmi szempontból egyenértékű a többi építőanyaggal.


forrás: www.hazfront.hu
  

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György

Egy kisebb javítást végzett a Nyáry-terv Kft. lakásomban. Amit elmondhatok Róluk: gyorsaság, pontosság, precizitás, szakszerű javítás. Nem voltam otthon, mikor a munkát végezték, ezért Nyáry Tamás Úr még este felhívott, és érdeklődött, elégedve vagyok-e mindennel. Ezt a törődést ez előtt még nem tapasztaltam. A nagyobb felújítási munkákkal is Őket fogom megkeresni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a céget.

 Sinkó Mónika

Én magam már túl vagyok egy családi ház teljes körű felújításán, amit ott átéltem, arról könyvet lehetne írni. Szörnyű volt.  

Az irodám felújítását már a Nyáry-terv Kft.-re bíztam. Igazából csak az tudja értékelni a minőségi, jó tanácsokkal teli, lelkiismeretes munkát, aki megtapasztalta, a magyar valóságot (nincs szaktudás, nincs morál, nincs becsület, de kifogás az mindig van.. ja és nagy kárt tudnak csinálni…)

Úgy látom, Nyáry Tamás tud szakemberként az ügyfél fejével gondolkodni. Nagy hangsúlyt helyez a szakemberek kiválasztására. Folyamatosan kontrollálja és irányítja a munkát, ami nagyon fontos. Jó hogy van egy cég, akit bátran ajánlhatok bárkinek.

Pesti Balázs