Nyáry-terv PDFSzobafestés | Lakásfelújítás | Hőszigetelés | Laminált padló lerakása | Gipszkarton szerelés | Hidegburkolás | Villanyszerelés | Vakolás | Belsőépítészet
Tervezés     Kivitelezés         Szolgáltatás
Letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás a tervezésben,
megbízhatóság, pontosság és kiemelkedő minőség a kivitelezésben

Napelemes beruházás menete és költségei

2013. április 03.
Napelemes beruházás menete és költségeiNapelemes rendszer telepítésével egy háztartás teljes áramfogyasztása kiváltható. Tapasztalatunk szerint a lakosság számára kevés az elérhető, valóságos információ. Sokszor mende-mondákra alapozva elvetik a technológia alkalmazását, pedig nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ez egy többszörösen megtérülő beruházás.

Egy havi 15.000.- Ft-os villanyszámla kevesebb, mint bruttó kettőmillió Ft-ból kiváltható, a telepítés minden költségét figyelembe véve. Ha egy 25 éves időszakot veszünk alapul és 5%-os energia áremelkedéssel/inflációval számolunk, akkor több mint tízmillió Ft-ot fizet ki a fogyasztó villanyszámlára, ha továbbra is a szolgáltatótól veszi az áramot.

Most konkrét példán keresztül mutatunk be egy beruházást, és az ügyintézés a folyamatát.

napelem

Forrás: TriodaGroup Kft
3.2 kWp névleges teljesítményű fotovoltaikus rendszer 12 db napelemmel

Első lépésként szükséges az épület felmérése.

A telepítés szempontjából fontos tényezők:

-          a tető típusa (lejtős, vagy lapos)

-           a tető dőlésszöge (Győr környékén 39-40 fok a tökéletes),

-           a tájolása (természetesen a déli fekvésű a legoptimálisabb),

-           a tető héjazata (más-más technológiát kell alkalmazni minden tetőtípus esetén) ,

-          a terhelhetőség (egy napelemre jutó teher kb.20 kg/m2 tartószerkezettel együtt)

-          a jelenlegi fogyasztás

Ha valaki nem rendelkezik optimális tetőfelülettel, a helyszín ismeretében alternatív megoldásokat  ajánlunk. Lehetőség van földre telepíteni, alacsony tető dőlésszög esetén a paneleket megemelni, vagy szükség szerint túlméretezni a rendszert.

Mi a fixen telepített, nem mozgó, nem forgó megoldást ajánljuk. Ennek előnye, hogy sokkal olcsóbb a „napkövető” társainál és nincsenek mozgó kopó alkatrészek, amik az évek során karbantartásra, szerelésre szorulnának, illetve nem emészt fel energiát a mozgatásához.

Családi házba beszerelt napelemes rendszer:

Példánkban ügyfelünk havi 6.000.- Ft-os villanyszámlát fizetett. A házban beépítették a tetőteret, itt infrapaneleket szereltek fel, ez egyszerűbb, olcsóbb, tisztább megoldás volt a hagyományos fűtéshez képest. Ekkor jött a napelemek ötlete, ha ezek az infrapanelek fogyasztását is le tudják fedni, akkor gyakorlatilag a rezsiköltségükben csökkenés fog bekövetkezni.

Az infrafűtés teljesítményigényét is betervezve egy 3.2 kWp rendszert javasoltunk telepíteni.

Ez hozzávetőlegesen  havi 15.000.- Ft-os villanyszámla kiváltásának felel meg és 12 db 265 Wp teljesítményű napelem telepítését jelenti.  Egy ekkora rendszer  ára bruttó 2.000.000.- Ft körül mozog. Pontos árat mindig személyre szabottan adunk, a helyi viszonyoknak, illetve a deviza árfolyamok alakulásának függvényében.

Ez az ár „kulcsrakész” ár, minden költséget tartalmaz az ügyintézéstől, villamos tervezéstől a szerelésen át a forgalmi adóig.

Az első lépés a szolgáltatóval való kapcsolatfelvétel. Jelen esetben ez az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. volt. Az ügyfél meghatalmazása alapján a TriodaGroup Kft ezt felvállalta.

Az ügyintézés folyamata minden esetben:

-          Igénybejelentést kell benyújtani, amire a szolgáltató megküldi az Előzetes áramszolgáltatói tájékoztatót (ajánlat).

-          Az ajánlat alapján a villamos tervező elkészíti a Csatlakozási dokumentációt, amit szintén továbbítani kell a szolgáltatónak.

-      A jóváhagyást és a szerelést követően „készre” kell jelenteni a rendszert és kérni kell az óra cseréjét.

A szolgáltatókat törvény kötelezi a háztartási kiserőművek által megtermelt áram átvételére. A határidők betartását illetően a tapasztalataink azonban nagyon vegyesek, az elméleti 60 napos határidő a gyakorlatban volt már hogy a 90 napot is meghaladta,  pl. mérőóra hiány miatt.  Ügyfeleinket minden esetben tájékoztatjuk, hogy az óracsere elvégzéséig bizony némi türelem szükséges.

Mit kell egy árajánlatnak tartalmaznia?

Az ingyenes felmérést követően árajánlatot készítünk, amely minden költséget tartalmaz, ezen felül az ügyfélnek fizetési kötelezettsége nem lesz. Az ajánlat a következő tételekből áll össze:

-          napelemek

-          tartószerkezet, szolárkábelek, segédanyagok (csavarok, csatlakozók, stb)

-          inverter (az egyenáramot váltakozó árammá alakítja)

-          túláramvédelem mind AC mind DC oldalon

-          villamostervezés, ügyintézés

-          szerelés

-          ÁFA

Több helyről bekért árajánlatnál alaposan össze kell hasonlítani a napelemek teljesítményét, a szükséges segédanyagok és a szerelés költségét. Félreérthető reklámokkal néha könnyen megtévesztik az ügyfelet, aki csak a megrendelést követően szembesül azzal, hogy az ajánlat nem tartalmazta valamelyik összetevőt, vagy a szerelés költségét, esetleg az ÁFA-t.

Hogyan történik a napelemes rendszer beépítése?

A rendszer szerelését a tartószerkezet rögzítésével kezdjük. A héjazatot nem fúrjuk át, csak speciális esetekben, ekkor  az alkalmazott technológia tökéletes vízszigetelést garantál. A tartófüleket a szarufákhoz rögzítjük, majd a héjazat elemeit visszaillesztjük a tartó fölé. Cserépfedés esetében csak egy néhány centiméteres alumínium fül fog kilátszani.

forrás: TriodaGroup Kft
Tartószerkezet szerelése

A tartófülekre alumínium síneket csavarozunk, speciális, nagy keménységű, rozsdamentes csavarokkal. Az egész tartószerkezet és a napelemek kerete is alumínium. A sínekhez rögzítjük a napelemeket.

Forrás: TriodaGroup Kft
Az alumínium fülekhez rögzített alumínium sínekre erősítjük a paneleket

Minden panel hátoldalán csatlakozó doboz található, melyből két vezeték segítségével lehet a napelemeket sorosan, majd a kialakított sorokat (sztringeket) párhuzamosan összekötni. A kábelek összekötése speciális vízzáró csatlakozók segítségével történik, melyek jól bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat.

A tetőről szolár kábel segítségével jutunk el a biztosító berendezéseket tartalmazó dobozokig. Ezek gondoskodnak az AC (váltóáram) illetve a DC (egyenáram) oldali túláram védelemről.

Az inverter szerepe:

Az inverter feladata, hogy a napelem által megtermelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa át és a közüzemi hálózat feszültségéhez és frekvenciájához igazítsa. Enélkül nem tudna a rendszerünk üzemszerűen termelni. Automatikusan működésbe lép az első fénysugarak hatására, és kikapcsol, amint alkonyodik. Méri a termelést és a legtöbb típus képes wifi-n vagy GSM rendszeren keresztül kommunikálni, így távolról is ellenőrizhető a termelés. Ennek főleg nagyobb rendszerek esetében van jelentősége.

Forrás: TriodaGroup Kft
AC, DC védelem és az inverter

A villanyóra csere:

A beruházás utolsó mozzanata a villanyóra cseréje. Ezt a szolgáltató végzi, külön díja nincs se az órának, se a munkadíjnak. A régi óra alapján elszámolják az addigi fogyasztást, az új óra beüzemelését követően pedig célszerű éves elszámolásra áttérni. Az oda-vissza mérő óra méri a termelést (tehát amit betáplálunk a rendszerbe) és méri a fogyasztást (amit kiveszünk a hálózatból pl. sötétedés után). Igazából ennek segítségével a hálózatot mint egy „akkumulátort” használjuk. Ha pontos adatokat kaptunk és a fogyasztási szokások nagy mértékben nem változnak, akkor ettől a pillanattól kezdve 25-30 évig nem fizet a fogyasztó az áramért, hisz magának termeli meg.

Garanciák, biztosítás:

A napelemekre 10 év (meghibásodás esetére) csere garanciát és 25 év teljesítménygaranciát vállal a gyártó. Az invertereknél 5-10 év garanciával lehet kalkulálni.

Gyakori kérdés az időjárás okozta kár. A panelek felülete nagyon erős, egészen komoly jégverést is kiállja, de ettől függetlenül mi mindenképpen javasoljuk az épület biztosításának kibővítését a rendszerre. Nem minden biztosítónak van erre megfelelő konstrukciója, de már több cég is felkészülten várja az ügyfeleket.

 

forrás: passzivhaz-magazin 

« Vissza a hírekhez

Cégadatok

   Nyáry-terv Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.

 Székhely: 7627 Pécs, Vadász utca 57.

Iroda: 7622 Pécs, Diófa utca 2.

Adószám: 14683677-2-02

Számlaszám: 11731001-20700324

Cégjegyzékszám: 02-09-073858 

Tel: +36-20/236-1652   +36-70/631-5372

E-mail: info@nyary-terv.hu

Web: www.nyary-terv.hu

 

Rólunk írták

  "Év elején terveztettük meg minimál stílusban megálmodott családi házunkat Tamásékkal. Később úgy döntöttünk, hogy a kivitelezéssel is megbízzuk a Nyáry-Terv Kft-t, miután több referencia munkájukat is megnéztük. Az idő szorított, de végül is rekord idő alatt (3 hónap) sikerült kulcsra kész állapotba hozni az épületet. A kivitelezés minőségére nem lehet panaszunk, másnak is nyugodt szívvel ajánlom Őket, illetve ha a jövőben szükség lenne rá, akkor újra velük építtetnék."

Szőnyi György

A Nyáry-Terv Kft. felújítási munkákat végzett 26 éves otthonunk 90 m2-én. Az előkészítő megbeszélések során nagyon sok hasznos javaslattal és tanáccsal segítettek abban, hogy az elképzeléseinket milyen technológiai megoldásokkal lehetne megvalósítani annak érdekében, hogy a lehető legjobb és legszebb eredményt érjük el. A kivitelezés során jól szervezett, igényes munkát végeztek, korrekt áron. Ajánlom Őket mindazoknak akik meg akarják tapasztalni azt, hogy az építőiparban is lehet jól felkészült, igényes szakemberekkel találkozni.

 Wágnerné Szabados Edit

Este 10-kor kértem e-mailben egy árajánlatot, másnap 9-kor Nyáry úr hívott, hogy mikor mérhetik fel a munkát. A megbeszélt időpontban jöttek, és elvégezték lelkiismeretesen a munkát.(Pécsi üzletünk próbafülkéinek  meleg burkolását.).Máskor is őket hívjuk, ha szükség lesz a munkájukra (márpedig szükség lesz).
Gyorsak, rugalmasak, megbízhatóak, precízek - nekünk ennyi elég!
Köszönjük!

Majoros Ibolya